Fysiske rammer

 

 

Stjernedalen ligger idyllisk på en stille villavej et stenkast fra Folkeparken og Lyngby Sø.

Vi forsøger at skabe de bedst mulige rammer for børnenes udvikling, leg og læring. I den gamle have kan børnene lære om pasning af høns, kyllinger og kaniner. Og om havebrug, kompostering, om at slå græs, beskære buske og træer, dyrke blomster, grøntsager og krydderurter. De har mulighed for at lære, hvordan man hugger brænde og laver ild, dels i brændeovn, dels på bål i haven.

De kan opleve, hvordan der bygges ting, som vi har brug for i det daglige, for eksempel et arbejdsbord, en ny låge eller en hønsegård. Og de har mulighed for selv at bygge med paller og brædder, hammer og søm.

Vi laver god og sund mad, sommetider på bål, og vi bager, tørrer frugt og urter, sylter og laver æblemost.

Rundtur i Stjernedalen

Vi har en stor gammel have på lidt over 900 m2 til rådighed som legeplads, med mange små lommer der ligger op til kreativ og fordybende leg:

Eventyrhuset, hvor børnene hver dag hører eventyr. Hvis det regner så meget at regntøj ikke er nok, kan vi godt finde på at være indenfor i eventyrhuset og lege med dukker og klodser.

Græsplænen hvor man kan tumle og arrangere cirkus. Græsplænen bruges desuden også når vi danser om majstangen.

Det gamle æbletræ (og nogle lidt yngre) giver dejlige æbler, som vi sammen omdanner til æblemost og gele.

Et ”svensk” legehus med køkken og siddeplads, hvor børnene nogle gange inviterer de voksne ind til te, mens huset andre gange er “forbudt for voksne.

Klatreborg i to etager og med rutschebane.

Bålplads hvor vi spiser formiddagsmad og snakker sammen, mens vi sidder i en cirkel. Vi laver også nogle gange suppe over bål og vi har en “vikingepande” hvorfra der kommer både klatkager og stegte grøntsager.

To sandkasser med skovle, spande og en lille gravemaskine. Ved den store sandkasse har vi en “vandleg”, hvor børnene kan pumpe vand op fra et stort kar og lade det flyde ud i nogle slisker af træ.

Et legekøkken med potter og pander.

“Stjerneboden” – en lille butik, hvor børnene sælger brugte mælkekartoner, dåser og andet som forældrene løbende forsyner boden med. Til majfesten omdannes boden til en “rigtig” forretning som sælger müsli, postkort og meget andet for at støtte Stjernedalens støtteforening.

Et værksted med høvlelbænk og værktøj til børn og voksne. Her laver vi biler og både sammen og andet med børnene, men først skal skal de lige lære at save og hamre.

To urtehaver med en lille bro over.

Et drivhus hvor vi dyrker tomater og agurker.

Ved blomsterbedet har vi en vandtrappe, som børnene elsker at udforske når vandet løber ned ad den og ender i et kar med guldfisk

Kaningård og hønsegård, hvor børnene samler æg til maden eller til salg.

Børnehavehuset på ca. 28 m2 er indrettet med garderobe, køkken og fællesrum. Det er en slags varmestue, som om vinteren opvarmes med brændeovn. I tilslutning hertil findes toilettet.

Vi har også en privat børnepasning, “vuggestuen” eller Lille Stjernedal [link: lillestjernedal.dk], som den kaldes, med plads til 7 børn. De mindste børn holder til i forhaven og har opholdsstue, køkken, garderobe og pusleplads i det gule hus ud mod vejen.